De checklist die elke zwangere nodig heeft
Je bent zwanger, en je zit met je hoofd in de wolken. Logisch. Toch is het slim om nu vast een hoop praktische dingen te regelen. Zometeen kun je van vergeetachtigheid misschien niet meer herinneren hoe je oma heet - wel handig als je je baby naar haar wilde vernoemen. Daarom, van ons voor jou: een mega handige zwangerschapschecklist.
- Huisarts inlichten. Misschien slik je wel medicijnen die je niet mag gebruiken tijdens je zwangerschap. Ook voor info en controle ga je eerst naar je dokter.
- Afspraak maken met de verloskundige. Je kunt hier je postcode invullen en kijken welke verloskundigen bij je in de buurt wonen. Maak een kennismakingsgesprek bij een paar praktijken in de buurt en beslis daarna welke het beste bij je past.
- Je urine doneren aan vrouwen die moeilijk zwanger raken, via Moeders voor Moeders.Hoeft niet, mag wel.
- Kind erkennen, als je niet getrouwd bent. Yup, dat kan al voor de geboorte!
- Werkgever inlichten.
- Zwangerschapsverlof regelen. Hou je rechten en wettelijke plichten goed in de smiezen. Regel je verlof zo snel mogelijk. Ben je ZZP-er? Dan kun je na een jaar freelancen in vele gevallen een zwangerschaps- en bevallingsuitkering via het UWV krijgen.
- Babykamer inrichten (en in het kader daarvan: erop los shoppen).
- Zwangerschapscursus (Geef je op voor zwangerschapsgym, zwangerschapsyoga of haptonomie en doe eventueel online een test om te bekijken welk type cursus het beste bij jou past.)
- Doe een zwangerschapsfotoshoot.
- Huis nog eens goed boenen. Plan een grote schoonmaak met manlief en keer alles nog eens om. Als de baby er zometeen is denk je niet eens meer aan schoonmaken. Niet iedereen krijgt trouwens nesteldrang, dus wel zo fijn om hulp te hebben als je pet er totaal niet naar staat.
- Babynaam bedenken (en opschrijven, want zwangerschapsdementie).
- Vluchtkoffertje klaar zetten met alle spullen die je nodig hebt voor een ziekenhuisbevalling (ook als je thuis bevalt kan het zo zijn dat je plotseling naar het ziekenhuis moet).
- Geboortekaartjes voorbereiden.
- Kraampakket (krijg je van je zorgverzekeraar, check of hier al het noodzakelijke in zit).
- Bed verhogen (op klossen) vanaf 37 weken zwangerschap. Minder romantisch, wel nodig: een po regelen.
- Kraamzorg regelen.
- Op kinderopvang oriënteren. (wat voor soort, welke opvang, rol oma/opa).
- Als je thuis gaat bevallen, zorg dat je alle benodigdheden voor een thuisbevalling klaar hebt liggen.
- De snelste weg naar het ziekenhuis en alternatieve routes uitstippelen.
- Plan wat leuke uitjes met z’n tweetjes. Dat is goed voor de bonding tussen jullie en tussen de ongeboren baby en je partner.