De Wereld van Hero Babyvoeding
Eerste hapjes Hoe leer je je kind gezond te eten

Zwanger & eten: wat je zou moeten eten en vermijden

Je hebt vast wel eens gemerkt wat gezond eten met je kan doen. Drink je genoeg water en eet je genoeg groente, fruit, vis, noten en peulvruchten, dan krijg je meer energie en zit je beter in je vel. Gezond eten is vanzelfsprekend ook het beste voor de ontwikkeling van je baby. De organen, botten, spieren en bloedsomloop zijn in ontwikkeling en dat proces vraagt om energie en bouwstoffen. Neem de organen van je baby. Die krijgen al in het prille begin van je zwangerschap vorm. Je kunt dus maar beter op tijd slim gaan eten. Zelfs voor het raak is, want gezond eten heeft een positief effect op de vruchtbaarheid.

Aan de kruidenthee
Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in chocola, thee (in kruiden- en rooibosthee vaak niet) en energiedrankjes. Teveel cafeïne kan schadelijk zijn voor je kleine. Het advies is om niet te veel cafeïne per dag binnen te krijgen. Neem niet meer dan 1 kop per dag en let op met andere cafeïne-rijke producten. Dikke kans dat je smaak verandert als je zwanger bent, dus met een beetje geluk heb je straks geen trek meer in koffie.

Nee dankje, ik moet rijden
Drink geen alcohol tijdens je zwangerschap en liever ook niet voorafgaand aan je zwangerschap. Alcohol heeft negatieve invloed op de vruchtbaarheid. Wil het dus niet lukken om zwanger te raken, dan kan het helpen om geen alcohol meer te drinken. Dat geldt trouwens ook voor de vader in spé.

Andere tips?
Let op met leverproducten. Hier zit veel vitamine A in en dit verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Af en toe leverpastei of smeerworst mag wel, maar neem dit dan een enkele keer als broodbeleg op maximaal 1 boterham. Let daarnaast ook op met rauwe eieren. Zeker ook in zelfgemaakte mayonaise of tiramisu. Neem je ze mee uit de supermarkt? Dan zijn ze gewoon veilig. Controleer wel nog even of er geen alcohol in de tiramisu zit!

Hou voedselvergiftiging buiten de deur 
Een voedselvergiftiging door besmetting met de listeriabacterie of een infectieziekte door besmetting met toxoplasmose kan ernstige gevolgen hebben voor je baby. Om te voorkomen dat je hiermee wordt besmet is het verstandig om de voedingsmiddelen hieronder te mijden of om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen.

Toxoplasmose
Toxoplasmose komt vooral voor op rauw vlees, maar ook op rauwe groenten en in de ontlasting van katten. Als je met deze infectieziekte besmet wordt, kun je dit overdragen op je baby. Let daarom hierop:

  • Eet geen rauw vlees of rauwe vleeswaren zoals filet américain of tartaar. Ook geen rauwe bewerkte vleeswaren zoals ossenworst, salami, paté en rosbief.
  • Was alle rauwe groente en rauwkost goed voor je ze eet.
  • Laat de kattenbak door iemand anders verschonen. Is dat niet mogelijk, draag dan handschoenen en was ze voordat je ze uittrekt.
  • Draag ook handschoenen als je in de tuin werkt en was daarna je handen goed.

Listeriose
Listeriose is een voedselvergiftiging, die wordt veroorzaakt door de listeriabacterie. Je ongeboren baby kan er erg ziek van worden. Listeria zit vooral in rauwe voedingsmiddelen. Gelukkig is de kans op besmetting klein als je de volgende voedingsmiddelen vermijdt:

  • Rauwe melk. Ben je een kaasfan? Let er dan op dat er geen rauwe melk in zit. Is het een Franse kaas, dan staat er ‘au lait cru’ op het etiket. De meeste buitenlandse kazen die in Nederland verkocht worden zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk.
  • Vermijd ook softijs en kant-en-klare pannenkoeken. Deze kunnen ook besmet zijn met de bacterie.
  • Rauwe groente kunnen ook besmet zijn, was ze goed en bewaar ze niet langer dan twee dagen in de koelkast.
  • Rauwe schaal- schelpdieren zoals oesters kunnen de bacterie ook dragen. Kreeft, garnalen, krab, mosselen, coquilles en kokkels zijn weliswaar ook schaal- en schelpdieren, maar zolang je die gekookt, gegrild of gebakken eet zit je safe. De listeriabacterie is daar niet tegen bestand.
  • Eet alleen goed doorbakken vis of vlees.
  • Gerookte, vacuüm verpakte vis, zoals gerookte zalm, forel, paling of makreel kan eveneens besmet zijn. Als je de gerookte vis eerst verhit, kun je het wel eten. Door verhitting maak je de bacterie onschadelijk.
  • Bewaar aangebroken producten zoals vleeswaren en zachte kazen niet langer dan twee dagen. Hou rauwe etenswaren ook altijd gescheiden van klaargemaakt voedsel.
  • Kliekjes kun je beter ook niet langer dan 2 dagen bewaren.
  • Bewaar eten niet langer dan de uiterste datum die op de verpakking en altijd op de juiste temperatuur.

De listeriabacterie is daarnaast ook niet bestand tegen verhitting of zuren. Je hoeft je dus niet in te houden als je ineens zin hebt in een rolmops.