Zo kies je jouw verloskundige
Het contact met je verloskundige is best intiem. Maar hoe kies je de juiste? Want niet alleen voelt ze hoe het kindje groeit en luister je samen naar het hartje, je bespreekt met haar ook je wensen en je zorgen. En ze is bij de geboorte. Best belangrijk dus, dat je een goede keuze maakt.
Eerste afspraak
Het wordt aangeraden om rond de zes weken je eerste afspraak met de verloskundige te maken. Die afspraak wordt gepland tussen de acht en tien weken. Je moet dus vrij vlot op zoek naar een praktijk.
In de buurt
Een verloskundige moet een beetje bij je in de buurt wonen, zodat ze altijd snel op je stoep staat als er iets is. Bovendien ben jij misschien met dikke buik niet meer zo mobiel. Via de site De Verloskundige, van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, kan je een postcodecheck doen. Je ziet dan in één keer welke praktijken bij jou in de buurt zitten.
Bij jezelf te rade
Je weet nog maar net dat je zwanger bent, dus het idee dat je een kindje krijgt is vast nog onwerkelijk. Maar probeer je in ieder geval voor te stellen waar je behoefte aan hebt tijdens de zwangerschap. Wil je dat iemand je bij de hand neemt, of hou je liever zelf de controle? Wil je dat de praktijk alle faciliteiten in huis heeft, of vind je het ook prima om soms doorverwezen te worden? En wil je liever één vroedvrouw die je tijdens je zwangerschap begeleidt, of vind je het fijn als je meerdere verloskundigen spreekt? Een caseload verloskundige biedt bijvoorbeeld kleinschalige één-op-één zorg.
Check websites
Het helpt hierbij om op websites van verloskundigen(praktijken) rond te kijken. Die vind je ook na de postcodecheck van De Verloskundige. De toon van de website zegt vaak iets over de instelling van de verloskundigen: nuchter en no nonsense, of wat emotioneler -en alles daartussenin. Ook lees je wat voor extra's de praktijk te bieden heeft. Denk aan yoga-oefeningen, badbevallingen en echo's (deze worden niet altijd standaard bij de praktijk aangeboden).
Rondvragen
Vraag ook rond bij vrienden met kinderen. Hebben zij goede ervaringen, of kennen ze goede verhalen van anderen? Realiseer je wel dat je daarmee ook je grote geheim prijsgeeft, maar informatie uit de eerste hand is ook veel waard.
Kennismaking
Kom je er niet uit? Maak een top drie (of twee) en vraag om een kennismakingsgesprek.
Klik
Overigens is het goed om te weten dat je bij alle verloskundigen van de praktijk een goed gevoel moet hebben. Je weet immers niet wie er dienst heeft op het moment dat jij gaat bevallen. Gelukkig 'passen' de verloskundigen binnen een praktijk goed bij elkaar, dus als je eenmaal een klik met de één hebt, dan zit het vast ook goed bij de anderen.
Toch niet tevreden?
Het kan natuurlijk gebeuren dat je toch niet blij bent met je keuze. Of dat je, een paar weken voor je uitgerekende datum, ineens andere ideeën hebt bij je bevalling. Weet dat je altijd kan switchen van praktijk, zelfs nadat je je geboorteplan besproken hebt (bij 35 weken). Overweeg wel goed of dit het waard is.
Tip: vraag of je je geboortewensen al eerder kunt voorleggen, rond de twintig weken.