De Wereld van Hero Babyvoeding
Koliek

Wat is koliek en wat kan je er aan doen?

Koliek is het excessief huilen van baby’s die gezond en goed gevoed zijn. Koliek komt bij 10-30% van de baby’s voor. De klachten treden vaak op vanaf de tweede tot en met de derde maand vanaf de geboorte. Het is heel normaal om je als ouder zorgen te maken wanneer het lijkt alsof niks helpt. Koliek episodes kunnen op elk moment plaatsvinden, maar het gebeurt meestal na het geven van een voeding. Koliek komt vaker in de middag en avond voor.

Hoe weet je of je baby koliek heeft?
Hoewel baby’s vaak veel huilen op die leeftijd is koliek is gedefinieerd als: meer dan 3 uur per dag huilen, meer dan 3 dagen in de week voor 3 opeenvolgende weken bij een gezonde baby. 


Het is soms niet erg duidelijk of je baby koliek heeft of niet. Let daarom elke dag goed op gedrag en stemming van je kleine. Er zijn specifieke dingen waar je op kunt letten, zoals:

  • Je baby huilt ’s middags of ’s avonds voortdurend en is moeilijk te troosten of kalmeren
  • Het huilen van je baby wordt intenser aan het einde van een episode
  • Kijk of het buikje van je baby hard of gezwollen lijkt. 
  • Ze kunnen ook met hun vuisten slaan, rood in het gezichtje worden, hun benen opkrullen of hun rug krommen. Deze signalen kunnen duiden op buikpijn.

Waarom heeft mijn baby koliek?
In het begin en al helemaal als je voor het eerst ouder bent kan het moeilijk zijn om te ontdekken waar je kleintje zich druk om maakt. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je baby huilt: krampjes, temperatuurverschillen, eenzaamheid, of ze zitten met iets anders. Langzaamaan zal je de tekenen van je baby herkennen. Echter, koliek een soort van aanhoudend oncontroleerbaar huilen waarvan zelfs de meest geduldige ouder nerveus kan worden. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom koliek optreedt, er is helaas nog geen eenduidige oorzaak is gevonden. 

Er worden verschillende oorzaken van koliek gesuggereerd; waarvan de meeste gerelateerd zijn aan maag-darm klachten, zoals krampjes of een opgeblazen gevoel. Maar ook honger, teveel voeding, allergieën, angst of frustratie lijken koliek te kunnen veroorzaken. Meest waarschijnlijk is dat je kleine koliek heeft door te veel lucht in het buikje. Dit gebeurt wanneer je baby teveel lucht inslikt tijdens het voeden en tegelijkertijd het grootste deel van de dag in horizontale positie doorbrengt. 

Als je signalen van koliek herkent bij je baby hoef je je niet druk te maken. Onthoud dat koliek veel voorkomt bij kindjes. Het ergste van koliek kan zijn dat er een onderbreking is in de ouder-baby relatie. Ouders kunnen zich door stress anders gedragen tegenover hun baby waardoor het probleem wordt versterkt. Kinderen met koliek zijn over het algemeen gezond en hebben een normale gewichtstoename. Een koliek episode kan frustrerend zijn, maar het duurt niet voor altijd en is daarnaast ook niet schadelijk voor de gezondheid. De meeste baby’s ontgroeien koliek rond 3-4 maanden.

Wat kan ik doen om koliek bij mijn baby te verzachten? 
Ten eerste is het belangrijk om rustig te blijven. Voel je niet schuldig of angstig als je kleine koliek heeft. Onthoudt dat het beste middel voor een baby met koliek liefde, begrip en geduld is. 

Doordat koliek geen ziekte is, is er geen medicijn dat je je baby kan geven om de symptomen te verminderen. Het belangrijkste dat je kan doen is het vinden van strategieën om ermee om te gaan. Er zijn een paar strategieën toe te passen om het je kleine zo comfortabel mogelijk te maken en zo ondersteund en geliefd te laten voelen als mogelijk is:

  • Als je baby begint te huilen zoek dan een rustige, stille plek en houd je baby dichtbij je,  bijvoorbeeld in een draagzak, op schoot met het buikje naar beneden, of probeer je kleine in te bakeren. Je kunt je kleine dan zachtjes op de rug kloppen of masseren. 
  • Voor veel baby’s helpt het om de omgeving te simuleren die ze kennen van hun eerste maand; de baarmoeder. Dit betekent zacht schommelen met zachte monotone geluiden die de hartslag en geluiden van bloedstroom nabootsen.
  • Probeer de beentjes van je baby te bewegen als op een fiets, dit helpt te ontspannen en het laten gaan van lucht.
  • Wanneer je gestrest raakt kan je het beste om hulp vragen. Als je partner, een familielid of een vriend in de buurt is laat hen dan proberen de baby te kalmeren. Als je baby aanvoelt dat je angstig bent, kan hij of zij misschien niet ontspannen. Daarnaast een tip voor jou en je kleine: warmte is magisch, probeer een warm bad!
  • Als je je kindje borstvoeding geeft kan er voeding zijn die invloed heeft op de spijsvertering van je baby zoals kool, ui, pittig of vet voedsel. Probeer deze producten zo min mogelijk te eten om te zien of dat effect heeft. 
  • Als je baby flesvoeding krijgt, zorg er dan voor dat je de fles klaarmaakt volgens de instructies op de verpakking. Voeg nooit extra poeder of water toe. Speciaal ontworpen formules voor meer spijsverteringscomfort kunnen helpen bij het verlichten van krampen en een opgeblazen gevoel. Wissel niet te vaak tussen verschillende soorten voeding, je baby heeft tijd nodig om te wennen.

Als je je zorgen maakt, neem contact op met het consultatiebureau, de huisarts of je kinderarts. Zij kunnen medische oorzaken voor koliek uitsluiten, zoals koemelkallergie.

We hopen dat deze tips en suggesties kunnen helpen om jou en je baby er samen doorheen te krijgen. Het ouderschap zit vol met ups en downs maar je zult merken dat de ups veel zwaarder wegen dan de downs wanneer het op je kleine aankomt. Onthoud 3 dingen; geduld, heel veel liefde, en geniet van het zien opgroeien en de ontwikkeling van je kleine.