De Wereld van Hero Babyvoeding
Waarom duimt mijn baby

Waarom duimt mijn baby?

Als je een duimzuiger hebt, is het heel normaal om je op een gegeven moment af te vragen of je daar iets mee moet. Waarom duimen baby’s en is een speentje geven beter? En als je wilt dat je kind ermee stopt, hoe stimuleer je dat dan zonder veel gedoe? Alles over duimen.

Sommige baby’s kunnen nog amper de oogjes open houden of ze gaan al op zoek naar hun duim. Andere doen het zelfs al tijdens de zwangerschap: eventueel bewijs in de vorm van de schattigste echo ever heb je natuurlijk allang ingelijst. Maar eerst, waarom zuigen baby’s zo graag? 

Zuigbehoefte 

De ene baby zuigt het liefst op een speen, de ander op z’n duim, en weer een ander heeft het gemunt op z’n mama’s tepelhof. Maar feit is dat alle baby’s non-stop willen zuigen. Dat komt door de aangeboren zuigbehoefte. Sommige baby’s hebben een sterkere zuigdrang dan andere, zie daar je kleine duimelot. 

Nut van zuigen 

Je hoeft je pasgeboren baby niet op een duim dieet te zetten. Zuigelingen (gaat er een lichtje branden?) leren al in je buik hoe de zuigreflexen werken, en na de geboorte helpen deze hem genoeg voeding binnen te slurpen.  Zuigen is ook goed voor de ontwikkeling van de kaak en voor het gevoel in de mond. En duimen heeft meer functies. 

Troost  

‘Heeft-ie nou nog steeds honger?’ In het begin kan de zuigbehoefte van je hummel verwarrend zijn. Dikke kans dat-ie gewoon ergens op wil sabbelen. Ook na het voeden. Het zuigen kalmeert je baby. Met een duimpje bij de hand heeft je baby een ingebouwde manier gevonden om troost te vinden als-ie chagrijnig is.  

‘Met een duimpje bij de hand heeft je baby een ingebouwde manier gevonden om troost te vinden als-ie chagrijnig is.’ 

Goed stel hersenen 

Duimde je baby al in de buik? Dat is een goed teken. Prenataal duimen wijst op een goede hersenontwikkeling. Als-ie het met z’n linkerduim doet, schijnt je baby trouwens linkshandig te worden. Maar dat kan ook een bakerpraatje zijn. 

Zelfvertrouwen 

Duimen geeft je baby ook meer zelfvertrouwen. Baby’s die duim- of speenzuigen durven verder van hun moeder vandaan te spelen en zijn minder emotioneel afhankelijk dan niet-duimers, zeggen wetenschappers.  

‘Het zuigen kalmeert je baby, en jou dus ook.’  

Vermaak

Verveelt je kleine ontdekkingsreiziger zich, dan is de duim zijn speelgoed. De hartslag gaat in dat geval omhoog en niet omlaag.  

Goed voor het immuunsysteem

Omdat duimers de hele dag met een vinger in de mond zitten, komen ze eerder in contact met bacteriën. Uit onderzoek blijkt dat de kans op allergieën daardoor later stukken minder wordt.  

Slaapritueeltje

Je baby gebruikt z’n duimpje om in slaap te komen. Het hoort bij z’n slaapritueeltje. Slim, want een speentje belandt toch negen van de tien keer onder z’n bips.  

Nadelen duimen 

Meestal neemt de zuigbehoefte na zes maanden af. Alleen, tegen die tijd is je baby al vergroeid met z’n duimpje. Zelf stoppen zit er dus niet in. Bij kinderen die op latere leeftijd duimen kunnen de tanden naar voren gaan staan. Ook kunnen ze gaan slissen. En omdat duim- of speenzuigers vaak door hun mond ademen, zijn ze gevoeliger voor oor- en keelontstekingen en verkoudheid. 

Goede jawel, duimregel: help je kind stoppen vóórdat de blijvende voortanden doorkomen. Is je baby nog een baby, dan heb je nog even hoor, de meeste kinderen verliezen hun melktanden als ze rond de 5 of 6 zijn. Ook goed om te weten: vaak stoppen ze vanzelf met duimen als ze naar de basisschool gaan. 

Duimen of speentje?    

Dan maar een speentje? Je kan het altijd proberen, als het duimen je dwars zit. Experts zijn het er niet over eens wat beter is. Het is maar net wat jij als ouder belangrijker vindt. Moet je baby zelf de kans krijgen zijn duim te vinden? Laat het dan zo. Wil je de controle over z’n zuiggedrag? Dan heeft een fopspeen misschien de voorkeur. Vind je het prettig dat je baby zichzelf kan troosten of duik je liever als het moet een paar keer per nacht onder z’n bedje, op zoek naar een stoffige speen? 

Stoppen met duimen

Heeft je kind grote mensen tanden of wil je hem al eerder helpen stoppen met duimen, pak het dan goed aan. Kies een rustige periode. Stop dus liever niet als je midden in een verhuizing zit. Trek hem op schoot of bied andere vormen van troost op momenten dat-ie normaal zou duimen. ‘s Nachts duimen afleren is moeilijker. Wat kan helpen is een pleister op de duim doen, die je kindje heel bewust af moet doen om te kunnen zuigen. Zo doet-ie het steeds bewuster. Tot die tijd mag je ‘t best fijn vinden dat je baby zichzelf kan kalmeren.  

Shinta Lempers (33) woont in Utrecht met Allan (32) en dochter Evi-Aiko (0).