Waar let je op tijdens de zwangerschap
Waar moet je allemaal op letten tijdens de zwangerschap? Welke activiteiten kun je beter niet ondernemen? Mag je alle medicijnen slikken? En hoe zit het met voeding? Wij zetten het graag voor je op een rijtje.
Bewegen en sporten tijdens je zwangerschap:
Het is belangrijk om ook tijdens je zwangerschap goed te blijven bewegen. Een goede conditie helpt bij de bevalling. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen, wandelen of yoga. Je hoeft zeker niet te stoppen met sporten. Wees wel voorzichtig bij sporten waarbij je kunt vallen en ook contactsporten kunnen gevaarlijk zijn. Denk aan hockey, voetbal of basketbal waar je een bal of stoot tegen je buik kunt krijgen. Meld altijd bij je sportinstructeur of coach dat je zwanger bent. Soms kan het beter zijn om te stoppen met wedstrijden en alleen mee te trainen, soms is het voldoende om wat minder fanatiek te sporten en soms kan het beter zijn om tijdelijk een andere sport te beoefenen of om bepaalde oefeningen over te slaan (zoals rechte buikspieroefeningen bij fitness, zumba en aerobic). Drink altijd voldoende water en train niet te intensief. Overleg bij twijfel of bij fysieke klachten met je verloskundige of huisarts.
Zonnen tijdens je zwangerschap:
Je huid reageert anders op de zon als je zwanger bent. De kans bestaat dat je vlekkerig bruin wordt op je lichaam of dat een zwangerschapsmasker krijgt (dit zijn pigmentvlekken in je gezicht). Dit verdwijnt niet altijd na je zwangerschap. Smeer jezelf in met een hoge beschermingsfactor om dit te voorkomen.
Sauna tijdens je zwangerschap:
Tijdens de eerste 14 weken van je zwangerschap kun je beter geen bezoek brengen aan de sauna. Wil je in de weken daarna een keer naar de sauna, dan kan dat, maar wees voorzichtig. Je kunt anders reageren op de sauna dan normaal. Blijf niet te lang in de sauna zitten en kies niet voor de heetste plek in de sauna. Neem wat langer de tijd om langzaam af te koelen tussendoor. Zorg altijd dat je voldoende drinkt als je de sauna bezoekt. Het gebruik van een infraroodsauna wordt afgeraden tijdens je zwangerschap.
Medicijnen gebruiken tijdens je zwangerschap:
Gebruik je medicijnen? Overleg dan met je huisarts welke medicijnen je kunt blijven gebruiken. Kruidenpreparaten en andere natuurlijke middelen zijn niet per definitie veilig. Laat je ook hierover informeren door je verloskundige of huisarts. Geef ook aan je apotheker door dat je zwanger bent, dan kunnen ze hier rekening mee houden. Heb je zo nu en dan hoofdpijn of andere pijnklachten, dan is het handig om te weten dat je een paracetamol (lees altijd eerst de bijsluiter) kunt slikken tijdens je zwangerschap. Overleg met je huisarts als je andere pijnstillers dan paracetamol wilt gebruiken.
Afvallen tijdens je zwangerschap:
Afvallen moet je zeker niet doen tijdens je zwangerschap. Jij en je baby krijgen hierdoor mogelijk te weinig voedingsstoffen binnen. Daarnaast wordt tijdens het afvallen vetweefsel afgebroken. Hierbij kunnen afvalstoffen vrijkomen die via het bloed worden door gegeven aan je baby. Als je verantwoord eet en voldoende beweegt, kom je meestal vanzelf weer op je oude gewicht na de bevalling.
Roken tijdens je zwangerschap:
Rook niet tijdens je zwangerschap. De schadelijke stoffen uit een sigaret komen rechtstreeks terecht bij je baby. Ze zorgen ervoor dat er minder voedingsstoffen en zuurstof naar het lichaam van je kindje worden aangevoerd. Je baby kan zich hierdoor minder goed ontwikkelen. Baby’s van moeders die roken, hebben over het algemeen een lager geboortegewicht.
Waar moet je op letten tijdens je zwangerschap
- Blijf goed bewegen tijdens je zwangerschap. Let wel op: niet alle sporten zijn nog verstandig.
- Pas extra goed op met de zon en smeer je goed in.
- Na 15 weken kun je eventueel weer naar de sauna.
- Overleg altijd met je huisarts welke medicijnen je kunt gebruiken.
- Ga niet op dieet tijdens je zwangerschap zodat jij en je kleine genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen.
- Rook niet tijdens je zwangerschap.