Veelgestelde vragen Baby kwaaltjes
Vind hier antwoorden op veelgestelde vragen over baby kwaaltjes.
Mijn kindje spuugt zo, hoe komt dat?
Het klepje dat de maag afsluit van de slokdarm sluit bij jonge kindjes vaak niet voldoende. Hierdoor kan de voeding makkelijk uit de maag weer in de slokdarm en uiteindelijk in de mond terugvloeien. Heel vervelend, maar niets om ongerust over te zijn. Ze groeien hier vanzelf overheen. Als je kindje heel vaak of krachtig spuugt is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.
Hoe kan ik het beste omgaan met krampjes?
Een kindje met krampjes huilt veel, vooral vlak na de voeding en 's avonds. Hij trappelt met zijn beentjes, het hoofdje loopt rood aan, misschien voel je zelfs z’n buik borrelen. Oorzaak is dat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Maar je kindje kan ook last hebben van ‘mee gehapte’ lucht of reageren op jouw voeding, als je borstvoeding geeft.
Dit kun je doen om je kindje te helpen:
- Zorg dat je kindje rustig drinkt. Een ideaal drinktempo voor een fles van 200 ml is 15-20 minuten
- Neem af en toe pauze om je kindje te laten boeren
- Let erop dat de speen tijdens het voeden gevuld blijft met voeding. Zo komt er zo min mogelijk lucht mee
- Badderen of zachtjes het buikje masseren (met de klok mee) kan verlichting geven bij je kindje
- Als je flesvoeding geeft, kun je speciale voeding voor krampjes kiezen zoals Hero Nutrasense® Comfort + AR 2. Overleg dit altijd met je arts of het consultatiebureau.
- Leg je kindje niet na het voeden neer, maar houd hem nog een tijdje rechtop
Hoe herken je een koemelkallergie?
Een koemelkallergie bij je baby is snel te herkennen aan onderstaande klachten. Deze klachten kunnen apart of in combinatie voorkomen. Bij meerdere klachten is de kans groter dat het om een koemelkallergie gaat.
Klachten bij koemelkallergie:
- Je baby spuugt, heeft krampen, diarree of verstopping.
- Je baby heeft constant een loopneus, verstopte neus, hoest de hele tijd en haalt piepend adem.
- Je baby is lusteloos, inactief of juist overactief, huilt ontroostbaar, hij overstrekt en/of wil niet eten.
- Je baby heeft jeukend eczeem, rode uitslag, zwellingen van oogleden/ tong/ lippen en/of galbulten.
Heb je het vermoeden dat je kindje een koemelkallergie heeft, neem dan altijd contact op met een arts.
Wat is een koemelkallergie?
Normaal gesproken beschermt je afweersysteem je voor schadelijke stoffen als virussen, bacteriën en schimmels. Echter reageert het afweersysteem bij sommigen ook op stoffen die geen gevaar opleveren voor het lichaam, bijvoorbeeld op koemelkeiwit.
Kindjes krijgen dan problemen met hun huid, darmen en/of luchtwegen. Dit noemen we een allergische reactie als gevolg van een koemelkallergie. Omdat de darmpjes van je baby nog niet helemaal ontwikkeld zijn, kan (koemelk)eiwit via borst- of flesvoeding onverteerd in het bloed terechtkomen. Normaal ruimt het afweersysteem deze eiwitten zonder problemen op, maar niet als je baby een koemelkallergie heeft. Dan krijgt hij klachten.
De ontlasting van mijn kindje verandert nu ik ben begonnen met vaste voeding, kan dat?
Het is heel normaal dat de ontlasting een vastere structuur krijgt zodra je kindje vaste voeding gaat eten. De kleur van de ontlasting kan ook veranderen. Dit is niet erg zolang je kindje er geen last van heeft.