Spugen bij baby’s hoort erbij, toch?
De wasmachine draait overuren nu jouw kleine wonder is geboren. Het spuug van je baby zit op het rompertje, het bed of op die supermooie, schattige outfit die je je kleine net 2 minuten geleden aan hebt getrokken. Maar is het eigenlijk wel normaal dat je baby melk spuugt?
Waarom spuugt mijn baby?
Spugen doen alle baby’s zo nu en dan. Dat kan echt geen kwaad. Het kan zijn dat je kleine lucht heeft ingeslikt of te gulzig heeft gedronken. Hierdoor kan-ie na de voeding ongeveer een slok (moeder)melk weer uitspugen. Dit wordt ook wel ‘een mondje teruggeven’ genoemd. Daarnaast is de maag van een baby nog heel erg klein, er past nog niet zo veel voeding in. En soms drinkt jouw kleine gewoonweg meer dan er in zijn maag past. Ook is de sluitspier tussen de maag en slokdarm nog niet sterk genoeg om de maag helemaal af te sluiten na het drinken. Hierdoor kan de melk gemakkelijk terugstromen, met als gevolg dat je baby melk spuugt. Vaak maak je je als mama toch zorgen, met name omdat je bang bent dat je kleine te weinig voeding binnenkrijgt. Maar in principe is ‘een mondje teruggeven’ heel onschuldig.
Mijn baby spuugt veel, krijgt-ie wel voldoende voeding binnen?
Als jouw kleine uk net geboren is, is zijn maag nog heel erg klein. Om je een beeld te geven, de maag van een pasgeboren baby is zo groot als een walnoot. Niet gek dus dat baby’s vaak melk spugen. Dat de maag van een baby zo klein is, is ook de reden dat jonge baby’s zo vaak willen drinken. Als je baby goed plast en poept, alert en lekker vrolijk is en goed groeit, dan is er geen reden om te denken dat je uk te weinig voeding binnenkrijgt. Zelfs wanneer-ie na iedere voeding spuugt. Maar als-ie erg veel spuugt en je ziet dat je baby er last van heeft, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Neem dan contact op met je huisarts of met het consultatiebureau.
Wat kun je doen bij spugen?
Als je baby spuugt, kun je de onderstaande tips eens proberen:
- Zorg voor een rustige omgeving om te voeden.
- Houd je uk wat meer rechtop tijdens het voeden.
- Zorg dat je baby tijdens en na iedere voeding een boertje laat.
- Leg je kleine niet direct na een voeding op zijn rug, maar houd hem nog even rechtop. Geniet van die extra knuffeltijd!
- Stop je kleine niet direct in bad na een voeding en wacht ook even met verschonen.
- Misschien drinkt-ie te snel. Als je flesvoeding geeft kan een speen met een kleinere opening handig zijn. Een goed drinktempo is 15 tot 20 minuten per fles.
- Als je flesvoeding geeft kun je in overleg met je arts of consultatiebureau een speciale voeding bij spugen gebruiken. Deze dieetvoeding is wat dikker waardoor het minder makkelijk terugstroomt uit de maag.
Maak het jezelf gemakkelijker en bespaar een hoop was!
Je bent die eerste maanden al zo moe, dus als je jezelf een paar wasjes kunt besparen is dat mooi meegenomen. Dan kun je die tijd ook gebruiken om even te slapen! Met deze tips bespaar je jezelf een hoop wastijd:
- Gebruik een slabbetje, zo blijven die mooie kleertjes in ieder geval droog.
- Houd een spuugdoekje bij de hand tijdens het voeden.
- Doe je kleine pas schone kleren aan na de eerste voeding van de dag, dat scheelt alweer een voeding met kans op vieze kleren.
- Vergeet jezelf niet te beschermen, gebruik een (hydrofiele) doek tijdens het voeden. Verplaats deze dan ook even naar je schouder of been wanneer je je baby laat boeren.
Als je uk te veel spuugt en het niet minder wordt, neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau. Veel overgeven kan een symptoom zijn van reflux.
Meer weten over babykwaaltjes?
Darmkrampjes, diarree, koemelkallergie, luieruitslag, het zijn maar een paar van de vervelende kwaaltjes waar je baby last van kan hebben. Soms is het moeilijk om precies te bepalen waardoor je kleine zich niet lekker voelt. Daarom hebben we de meest voorkomende kwaaltjes voor je op een rij gezet, met de symptomen waaraan je ze kunt herkennen en natuurlijk ook wat tips waarmee je je kleine kunt helpen. Hopelijk voelt je baby zich snel weer beter.