Wat te doen tegen misselijkheid tijdens je zwangerschap?
Hoera, je bent zwanger! Alleen is die misselijkheid soms een lastige spelbreker. Toegegeven, in die eerste fase is dat gevoel een prettige bevestiging van je prille zwangerschap. Maar het kan je ook flink in de weg zitten. Dat je je zo slecht voelt, komt door het zwangerschapshormoon HCG. Dat is aan het begin van je zwangerschap vaak hoog. Daarnaast kunnen andere factoren ook in rol spelen in je misselijkheid.
Wanneer ben je misselijk tijdens je zwangerschap?
Misselijkheid aan het begin van je zwangerschap is volkomen normaal. Je hormonen vieren een feestje in je lijf en dat merk je. Veel vrouwen hebben er last van en het begint vaak tussen de vierde en de zevende zwangerschapsweek. Het hoogtepunt van de klachten is rond week negen. Of je last hebt van ochtendmisselijkheid of dat het rotgevoel de hele dag duurt, verschilt per persoon. Soms heb je alleen last van een weeïg gevoel in je buik, of heb je meer speeksel dan normaal en misschien moet je ook overgeven. Het is vervelend, maar gelukkig niet ernstig. De klachten gaan meestal vanzelf weer over.
Wat kun je eraan doen?
Als jij tot de pechvogels behoort die flink last heeft van misselijkheid, is het goed om te weten dat je er misschien iets aan kunt doen. Tips die mogelijk helpen:
- Drink voldoende. Zeker als je moet overgeven, is drinken belangrijk. Kleine slokjes zijn beter dan ineens een vol glas.
- Eet iets voor je ’s ochtends opstaat (je mag dat richting je liefje best vertalen als ‘ontbijtje op bed’). Een plakje ontbijtkoek, een cracker of beschuitje is lekker en licht verteerbaar. Je kunt het eventueel alvast klaarzetten op je nachtkastje.
- Kijk welk eten je het beste verdraagt. Het verschilt per vrouw, maar licht verteerbaar voedsel ligt minder zwaar op de maag dan gebakken of gefrituurd eten.
- Eet kleinere porties, verdeeld over de dag. Beter minder vaak wat kleins eten dan drie grote maaltijden.
- Neem voldoende rust. Als je moe bent, kan dit je misselijkheid verergeren. Toch druk op het werk of thuis? Kijk welke taken je van je bordje kunt schuiven. Leve de boodschappen thuisbezorgservice bijvoorbeeld of een maaltijd van de buurvrouw.
- Gember kan helpen bij milde klachten. Even rustig zitten met een kop verse gemberthee of een stel gemberkoekjes is dus een prima ‘medicijn’. Geen fan van gember? Het is ook beschikbaar in gembercapsules of tabletten. Zo proef je niets van de smaak!
- Soms zijn geuren een trigger, bijvoorbeeld die van parfum of gebakken vlees. Je kunt switchen naar een parfumvrije deo en je lievelingsparfum even laten staan. Als de geur van gebakken vlees even teveel van het goede is, kun je je gerecht ook stomen. Of vervang het vlees door bijvoorbeeld een hardgekookt eitje.
Misselijkheid aan het einde van je zwangerschap
In de meeste gevallen gaat dat vervelende gevoel vanzelf over. Veel vrouwen zijn niet meer misselijk na de veertiende week. Bijna alle vrouwen zijn er zelfs na de twintigste week vanaf. Heb je na de veertiende week ineens last van hevige misselijkheid en moet je overgeven? Bel dan je huisarts.
Onze voedingskundigen helpen
Zwangerschapsmisselijkheid is écht zo’n kwaal die er min of meer bij hoort in je eerste periode. Je hart luchten kan enorm helpen. Je staat er niet alleen voor! Deel je gevoelens met je partner, vriendinnen of familie. Voor gerichte vragen kun je ook de hulp inroepen van onze voedingskundigen. Ze helpen je graag. Ben je ongerust en vertrouw je het niet? Neem dan altijd contact op met je verloskundige, gynaecoloog of je huisarts.