Koemelkallergie bij je baby
Koemelkallergie is de meest voorkomende allergie bij baby’s. Ongeveer 2-3% van de kinderen jonger dan 1 jaar heeft een koemelkallergie. Doordat de darmpjes van je uk nog niet helemaal ontwikkeld zijn, kan (koemelk)eiwit via borst- of flesvoeding onverteerd in het bloed terecht komen. Normaal ruimt het immuunsysteem deze eiwitten zonder problemen op. Als je kleine een koemelkallergie heeft, gebeurt dit niet en ontstaan er dus klachten. Je uk krijgt bijvoorbeeld huidproblemen of darm- en/of luchtwegproblemen. Dit is een allergische reactie op het koemelkeiwit. En dat is niet fijn! Je wilt er natuurlijk alles aan doen om jouw kleine zo een probleemloos mogelijk leven te geven. Lees verder en ontdek hoe jij koemelkallergie bij je baby kunt herkennen, wat de symptomen zijn en wat je eraan kunt doen.
Hoe kun je koemelkallergie herkennen bij je baby?
Koemelkallergie bij je baby is niet altijd makkelijk om te herkennen. Onderstaande symptomen kunnen namelijk apart of in combinatie voorkomen. Heeft je kleine meerdere klachten en houden ze langere tijd aan dan is de kans groter dat het om een koemelkallergie gaat. Dat is dan ook hét moment om je huisarts of consultatiebureau te raadplegen.
Koemelkallergie symptomen
Onderstaand kun je een lijstje vinden met mogelijke symptomen van een koemelkallergie bij je baby:
- Je baby spuugt, heeft krampjes, diarree of juist verstoppingen.
- Je kleine uk heeft constant een loopneus, verstopte neus, hoest continu of haalt piepend adem.
- Je uk is lusteloos, inactief of juist overactief, huilt veel en is ontroostbaar, overstrekt en/of wil niet drinken.
- Je kleine heeft eczeem, rode uitslag, zwellingen van oogleden, tong, lippen en/of galbulten.
Herken je veel van bovenstaande symptomen en vermoed je dat je baby een koemelkallergie heeft? Neem dan contact op met je huisarts of consultatiebureau.
Koemelkallergie test en behandeling
De enige betrouwbare test bij jonge kinderen is de ‘eliminatie-provocatietest’. Bij deze test wordt de koemelk uit de voeding van je kleine gehaald (eliminatiefase), om het vervolgens na een paar weken weer toe te voegen tijdens een test bij de kinder- of jeugdarts (provocatie). Nemen de klachten af tijdens de eliminatiefase en komen de klachten weer terug tijdens de provocatietest? Dan kan de diagnose koemelkallergie worden gesteld. De behandeling van koemelkallergie bestaat uit het aanpassen van de voeding die je kleine krijgt. Je (huis)arts kan je verder adviseren en je uitleggen welke voeding je je baby het beste kunt geven.
Koemelkallergie voeding
De behandeling van koemelkallergie bestaat dus uit het aanpassen van de voeding. Zoals je misschien wel verwacht zit koemelk in melkproducten. Maar koemelk zit ook in veel andere producten, zoals sommige soorten brood, (room)boter en (smeer)kaas. Goed om te weten dus als je met bijvoeding van je kleine boef gaat beginnen! Een lijst met merkartikelen die geen koemelk bevatten kun je bestellen op de website van het Voedingscentrum. Deze lijst is natuurlijk ook handig om aan vrienden of familie te geven wanneer ze een keer op je kleine uk passen.
Meer weten over babykwaaltjes?
Darmkrampjes, diarree, luieruitslag, het zijn maar een paar van de vervelende kwaaltjes waar je baby last van kan hebben. Soms is het moeilijk om precies te bepalen waardoor je kleine zich niet lekker voelt. Daarom hebben we de meest voorkomende kwaaltjes voor je op een rij gezet, met de symptomen waaraan je ze kunt herkennen en natuurlijk ook wat tips waarmee je je kleine kunt helpen. Hopelijk voelt je baby zich snel weer beter.