De Wereld van Hero Babyvoeding
voorkeur ouders

Help, mijn baby heeft een sterke voorkeur voor een ouder

Ben jij de enige op aarde die je baby kan troosten? Of duwt je kind jou juist weg als je partner in beeld is? Het breekt je hart als je kind een sterke voorkeur heeft voor de één, of zelfs niks wil weten van de ander. Gelukkig kom je deze fase ook weer door. Moge deze tips beide ouders een handje helpen.

Niks aan de hand

Het is volkomen normaal dat kinderen een voorkeur voor een van de ouders ontwikkelen. En het verschilt per fase. Baby’s trekken vaak meer naar de ouder toe die de meeste luiers verschoont en peuters kijken per situatie wat hen het meeste oplevert.

Soms ontstaat de voorkeur ook door een verandering in de ouderrollen: een nieuwe baan, een zieke oma, verhuizing: het kan er allemaal toe leiden dat de andere ouder ineens het ontbijt maakt, voorleest of de kleine naar de opvang brengt.

Rond de geboorte van een broertje of zusje kan je kind ook een voorkeur ontwikkelen voor de andere ouder. Misschien ben jij non-stop druk in de weer met je pasgeborene, en gaat je partner er meer op uit met je oudste telg.

Maar het kan ook zomaar zijn dat jouw kusjes gewoon zachter zijn, of je partner de kieteldood het beste onder de knie heeft. Hoe het ook zij, het is nooit leuk om afgewezen te worden door je kind. Maar gelukkig zijn er ook voordelen aan deze fase.

Lichtpuntje

Dat is meteen ook het eerste lichtpuntje: je kind groeit vanzelf uit deze voorkeursfase. Hij ontdekt vroeg of laat dat jullie beide even lief zijn, alleen op een andere manier.

Je kind is volop aan het ontwikkelen, dat is op zich al een cadeau om mee te maken. Dus misschien helpt het om voorlopig even vol te houden. En natuurlijk een welgemeende lach in de richting van je partner te werpen als hij of zij je kind troost.

...gelukkig zijn er ook voordelen aan deze fase.

Tips voor beide ouders

Wat kun je nog doen als je in de schoenen staat van de voorkeur- of juist de afgewezen ouder? En moet je überhaupt iets willen doen aan de voorkeur van je kleintje?

Voor de voorkeur ouder

  • Steun je partner. Ga in de buurt staan en maak je kind duidelijk dat het bij hem of haar ook fijn en veilig is. Wat je beter niet kunt doen is je kind gelijk van de ander overnemen.
  • Benoem goede karaktereigenschappen van je partner waar je kind bij is.
  • Pas op dat je de ander niet kwetst. Het is niet leuk om je afgewezen te voelen, maak het niet erger.

Voor de non-voorkeur ouder

  • Reageer het niet op je kind af, als-ie je wegduwt. Het is wel oké om tegen je kind te zeggen dat je verdrietig bent als je ‘m niet mag vast houden, maar laat het daar ook bij.
  • Misschien valt er nog wat te leren van de andere ouder. Sta daar voor open.
  • Blijf bouwen aan jullie band. Dat kan door meer quality-time in te plannen of door elke dag het badje/ochtendhapje/voorleeskwartiertje te doen. Meer huid-op-huid contact versterkt ook de band.