Eerste Hulp Bij Kinderopvang: zo kies je de juiste
Ohjee, de tijd van doordeweekse middagdutjes met je baby is bijna voorbij: binnenkort gaat je lawaaimaker voor het eerst naar de opvang. Hoe kies je een kinderdagverblijf voor je kleine kruiper? Van ons voor jou: Eerste Hulp Bij Kinderopvang.
Eerste hulp bij kinderopvang
Het lijkt misschien allemaal nog heel ver weg, maar toch is het verstandig om vanaf week 8 van je zwangerschap na te denken over de opvang van jullie kind. Bijvoorbeeld over hoeveel dagen je je kleine naar de opvang of betrokken opa’s en oma’s gaat. Denk ook na of jullie een papa- of mamadag willen inbouwen.
Daarnaast is het goed om je te verdiepen in verschillende opvanglocaties in de buurt. De wachtlijsten bij kinderopvang locaties lopen namelijk behoorlijk op.. En je wilt natuurlijk voorkomen dat de opvang die het best bij jullie past vol zit. Hoe kies je dus nu de beste kinderopvang voor je kleine kruiper? Van ons voor jou: Eerste Hulp Bij Kinderopvang
Maak een selectie
Allereerst: kies een stuk of drie kinderdagverblijven waar je zou willen kijken. Vraag eens aan vrienden in de buurt of ze er een kunnen aanraden. En bedenk hoe belangrijk de locatie voor jou is: moet de opvang zich op weg naar je werk bevinden of op loopafstand van huis? Hou er rekening mee dat je met een kleine baby nog niet kunt fietsen en met het OV of de auto tijdens de spits best wat tijd kwijt kunt zijn.
Vraag een rondleiding aan
Heb je een selectie gemaakt, dan kun je rondleidingen gaan aanvragen. Ga met z’n tweeën, jij en je partner moeten allebei een goed gevoel hebben bij de opvang.
Met deze checklist kom je goed beslagen ten ijs!
1. Past het?
Kinderdagverblijven werken vaak aan de hand van een bepaalde filosofie of pedagogisch beleid. Vraag ernaar: het zegt veel over hoe ze met je kind omgaan. Check ook wat er wordt gegeten/gesnoept en of je baby zijn eigen dagritme (slaapjes/hapjes) kan aanhouden of dat hij mee gaat in de groep. Op welke tijden word je geacht je kind te brengen en te halen en mag je je kind komen als hij ziek is? Kortom: past deze kinderopvang bij jouw gezin?
2. Groepen
Een kinderdagverblijf is meestal ingedeeld in verschillende baby- en peutergroepen. Het is belangrijk om te weten hoeveel kinderen er op een groep zitten en hoeveel begeleiders daarbij horen. Veel locaties maken gebruik van het vier-ogen-principe, wat inhoudt dat er altijd meer dan één medewerker in de ruimte met kinderen aanwezig moet zijn.
Ook wil je weten hoe de groepen zijn ingedeeld. In een horizontale groep hebben alle kinderen dezelfde leeftijd. In een verticale groep zitten kinderen van verschillende leeftijden (0-4). Beide groepen hebben voordelen, ga na wat het beste bij jullie normen en waarden past.
3. Spelen / leren
Wat doen de kinderen de hele dag? Worden er activiteiten georganiseerd? Wat voor speelgoed is er aanwezig en hoe wordt daarmee omgegaan? Is er een buitenspeelplaats? Worden er uitstapjes gedaan naar het bos of kinderboerderij?
4. Mensen
Heel belangrijk: wie passen er straks een of meerdere dagen per week op je kind? Zijn de begeleiders goed opgeleid, zijn het vaste of tijdelijke medewerkers?
5. Contact
Het ene kinderdagverblijf stuurt ouders gedurende de dag foto’s van hun kind via Whatsapp, de andere heeft hier een speciaal ouderportaal voor, en weer andere organisaties zetten de boel op Facebook. Maar ze zullen je ook informeren over de ontwikkeling van je kind. Sommige plekken bieden cursussen aan voor ouders, zoals het zindelijk maken van je kind of hoe je het beste met kinderen van een bepaalde leeftijd kunt communiceren. Is er een oudercommissie? Wat doen die? Bedenk goed wat je wel en niet prettig vindt.
6. Kwaliteit
De gemeente is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de kinderdagverblijven in jouw woonplaats. De GGD voert geregeld inspecties uit en let daarbij op hygiëne, veiligheid, voldoende binnen- en buitenruimte, inrichting, aantal kinderen per leidster, groepsgrootte en informatie ouders. Kinderdagverblijven die aan alle eisen voldoen komen in een register bij de gemeente, deze is vaak in te zien op de site van de GGD van jouw regio. Kan geen kwaad die even te bestuderen.
7. Extra
Elke kinderopvang werkt anders en overal zijn de prijzen anders opgebouwd. Vraag bijvoorbeeld wat er allemaal bij de prijs inbegrepen zit. Het kan voorkomen dat je extra moet betalen voor luiers, voeding of activiteiten. Dit komt bijvoorbeeld omdat niet ieder kind bijvoorbeeld dezelfde melkvoeding krijgt.
8. Gevoel
Dit punt is misschien wel het allerbelangrijkst. Wat is je gevoel als je rondloopt? Hoe reageren de begeleiders op jou en je baby? Wat voor sfeer hangt er?
Vertrouw op je intuïtie. Jij weet echt het best welk kinderdagverblijf er bij jullie als gezin past.
Een cadeautje van ons aan jou, download de Hero Nutrasense® checklist via de link. Deze kan je helpen met het kiezen van de juist kinderopvang, zonder dat je iets vergeet.