De Wereld van Hero Babyvoeding
Eerste hapjes Hoe leer je je kind gezond te eten

Eerste hapjes voor je baby? Zo leer je je baby vaste voeding eten

Nu je kleintje uit de wieg groeit, is het tijd voor de eerste hapjes van je baby. Je gup leert dan van een baby lepel happen, kauwen en smaken proeven. Dit gaat echter niet altijd vanzelf, maar je wilt wel dat je uk leert om gezond te eten. Daarom in dit artikel de veel voorkomende obstakels en ons advies.

Wanneer vaste voeding voor je baby?

Een bijzonder moment: de eerste hapjes van je baby. Maar wanneer mag een baby vaste voeding? Als je uk tussen de 4 en 6 maanden oud is kun je vaste voeding introduceren. Pas vanaf 6 maanden heeft hij of zij ook daadwerkelijk vaste voeding nodig. Wanneer een baby klaar is voor vaste voeding verschilt per kind. Let goed op de vaste voeding signalen van je baby. Kun je deze afvinken? Ga het dan zeker eens proberen.

Signalen van je baby voor vaste voeding:

  • Het kleintje maakt smakgeluidjes
  • Als jij eet kijkt je kindje aandachtig toe
  • Je baby kan goed slikken en je kunt ‘m rechtop zetten

Gezond leren eten: mijn baby lust niks

De nummer één hindernis waar ouders bij hun baby tegenaan lopen wanneer deze op vaste voeding overgaat is de afkeer van gezonde prakjes. Natuurlijk wil je je kleine gezond leren eten, maar maak je niet te druk. Het is normaal dat je uk moet wennen aan z’n nieuwe menu. Als er met geen mogelijkheid groente in gaat, laat het dan even zitten en probeer het later gewoon nog een keer. Misschien is je kind moe of juist heel hongerig en heeft-ie niet de puf om iets spannends te eten. Of misschien is-ie nog niet toe aan hapjes. Zie je al alle signalen van je baby voor vaste voeding die hierboven beschreven staan?

Starten met milde smaken helpt bij het beginnen met vaste voeding voor je baby. Fruitsoorten als peer, banaan, appel, meloen en mango doen het vaak goed, en groenten als bloemkool, sperziebonen, wortels, broccoli of aardappel. Baby’s moeten soms wel 10 tot 15 keer iets proeven voordat ze een nieuwe smaak accepteren. Wist je dat ze veel meer smaakpapillen hebben dan volwassenen? Je uk ervaart een smaak dus veel intenser dan jij.

 

Sinds ik vaste voeding aan m’n baby geef, is de poep anders

Het is normaal dat de ontlasting van je baby een vastere structuur krijgt zodra je vaste voeding gaat introduceren. Door de vezels in de voeding blijft de ontlasting zacht genoeg. Het goedje kan ook een andere kleur krijgen, omdat je baby nu niet alleen meer melk drinkt.

Mijn baby kokhalst van vaste voeding, wat nu?

Dat kan liggen aan de dikte van de voeding. Als het eten te vast is of stukjes niet fijn genoeg gemalen zijn, kan het gebeuren dat je baby ervan moet kokhalzen. Bij jonge kindjes zit de kokhalsreflex wat meer naar voren in de mond. In de komende maanden verplaatst die zich vanzelf naar achteren, waardoor ook de neiging tot overgeven minder wordt. Je kunt het kokhalzen proberen te voorkomen door het groente- of fruithapje voor de eerste hapjes van je baby zo fijn mogelijk te malen.

 

Mijn baby met lepel leren eten

Een baby met een lepel leren eten is niet makkelijk. Laat je kindje eerst wennen aan de lepel. Geef je baby de lepel eens en stimuleer ‘m ermee te spelen (wel erbij blijven). Misschien gaat-ie er op sabbelen. Zo went het gevoel van kauwen. Gebruik altijd een ondiepe plastic of siliconen baby lepel, dan hapt je kind er alles makkelijk af. Een hard metalen lepeltje voelt koud aan en kan wondjes in de mond veroorzaken, gebruik dit dus niet. Zodra je baby een beetje in z’n sas is met die lepel in z’n smoeltje, kun je weer eens proberen een hapje te geven. Dring niet aan en wacht zo nodig een dag voor je het weer probeert. Een baby met een lepel leren eten heeft soms tijd nodig. Het zou ook kunnen dat je ukje nog niet toe is aan vaste voeding. Let daarom ook goed op de signalen die je baby geeft voor vaste voeding.

Mijn baby wil niet drinken, maar wil alleen maar vaste voeding

Dat is niet de bedoeling. Melkvoeding is de belangrijkste bron van voedingsstoffen in de leeftijd tot 8 maanden. Hoe ouder je kind, hoe minder afhankelijk het is van melkvoeding. Een baby van 6 maanden is dus afhankelijker van melk dan een kindje van 10 maanden. Zorg ervoor dat je kind minimaal 500 ml melk per dag drinkt om tekorten te voorkomen.

Als je in verhouding te veel bijvoeding geeft, is het natuurlijk niet raar dat je baby niet wil drinken of minder zin heeft in de borst of fles. Ben daarom terughoudend met vaste voeding. Neem contact op met je huisarts of het consultatiebureau als je baby niet wil drinken of als je twijfelt of je kind voldoende binnenkrijgt.

Hoeveel voeding mag mijn baby?

Hoeveel voeding geef je je baby van 4 maanden dan precies? En hoe bouw je dit op? Belangrijk om te weten is dat de eerste hapjes echt bedoeld zijn om te proeven. Ze komen nog niet in de plaats van melkvoeding. Geef daarom vooral niet te veel: je wilt voorkomen dat je baby niet wil drinken omdat hij of zij al vol zit. Start bij het vaste voeding met 1 of 2 keer per dag 3 of 4 lepeltjes en bouw dit langzaam op. Elk kind heeft andere behoeftes. Geef een hoeveelheid die je kind prettig vindt en dring geen eten op. Pas vanaf 8 maanden vervang je melk voor echte maaltijden.