De vijf fases van de bevalling
Al klinken termen als ‘weeën’ en ‘persen’ je inmiddels waarschijnlijk bekend in de oren - wist je dat elke bevalling uit 5 fases bestaat? We leggen uit hoe dit zit, en wat je van elke fase kunt verwachten.
Eerste fase: latente fase
Je herkent vast het beeld van de zwangere vrouw die schrikt wanneer er een plens water tussen haar benen valt: het breken van de vliezen kondigt in menig Hollywoodfilm het begin van de bevalling aan. In de echte wereld begint de eerste fase van de bevalling echter meestal met de eerste weeën. De weeën zijn nog niet zo heel heftig (misschien twijfel je zelfs nog of die krampen die je voelt weeën zijn) en liggen zo’n tien tot vijftien minuten uit elkaar.
Tweede fase: actieve ontsluitingsfase
Als de weeën elkaar sneller opvolgen (om de vijf minuten) en elke wee een minuut aanhoudt, ben je in de actieve ontsluitingsfase beland. Je weet nu zeker dat de bevalling is begonnen: je bent flink aan het puffen, want de kracht van de weeën en daarmee de pijn, wordt nu heviger. Praten of überhaupt nadenken gaat tijdens een wee nauwelijks meer. Heb je dat nog niet gedaan, dan is het nu tijd om je verloskundige te bellen en aanstalten te maken naar het ziekenhuis of kraamhotel te gaan als je niet thuis wilt bevallen.
Deze fase begint bij zo’n drie, vier centimeter ontsluiting en eindigt bij een ontsluiting van acht centimeter. Zijn je vliezen nog niet gebroken, dan gebeurt dat vaak in deze fase.
Derde fase: overgangsfase
Je gaat nu van acht naar tien centimeter ontsluiting en dat voel je. Elke twee tot drie minuten krijg je een wee van één tot anderhalve minuut te verduren. Probeer tussen de weeën door te ontspannen voor zover dat nog lukt, en nog niet te persen.
Vierde fase: uitdrijvingsfase
In de vierde fase van je bevalling, de uitdrijvingsfase, zal je baby een draai maken met zijn lichaam. Deze draai wordt de spildraai genoemd en is nodig om in de goede houding door het geboortekanaal naar buiten te kunnen komen (met zijn achterhoofd eerst). Je ontsluiting is nu zo ver gevorderd dat je baby naar buiten kan. Hier moet je alleen nog wel wat voor doen: persen.
Voel je een branderig gevoel daar beneden? Dat betekent dat het hoofdje ‘staat’. Het hoofdje glijdt nu niet meer terug naar binnen als je perst en je baby is klaar om echt geboren te worden. Het einde van de vierde fase is de geboorte van je baby. Eindelijk!
Vijfde fase: nageboorte
Al is je baby al geboren, je bevalling is officieel nog niet ten einde: de moederkoek of placenta moet nog naar buiten komen. Het loskomen van de placenta van de baarmoederwand kan nog best even zeer doen (hoeft niet) maar de ergste pijn heb je echt gehad. Nadat de placenta gecontroleerd is, de navelstreng doorgeknipt en je baby gecheckt, is je bevalling ten einde. Gefeliciteerd, je bent (weer) moeder!