6 weken zwanger
Lengte baby: 5 mm Gewicht baby: < 1 gr
Jouw baby
Tijdens de eerste weken van de zwangerschap is het embryo zo klein dat je hem alleen door een microscoop kunt zien. De hersenen en de ruggengraat zijn gegroeid en ook de maag, darmen en longen ontwikkelen zich.
Jouw lichaam bij 6 weken zwangerschap
Als je 6 weken zwanger bent, kun je al flink last hebben van zwangerschapssymptomen: ochtendmisselijkheid, overgeven, je borsten zijn gevoeliger, pijnlijker en gezwollen, je reukvermogen is beter ontwikkeld, je hebt trek in bepaalde voeding en je kunt stemmingswisselingen hebben. Sommige vrouwen hebben nergens last van, dit verschilt heel erg per vrouw maar ook per zwangerschap. Noteer de eerste dag van je laatste menstruatie. Hiermee kan je verloskundige de voorlopig uitgerekende datum bepalen. Deze zal tijdens de termijnecho rond 12 weken definitief worden vastgesteld.
Gezondheidsadvies
Zwangerschapssupplementen zijn belangrijk, vooral foliumzuur. Met foliumzuur verklein je de kans op een open met ongeveer 50%. Ook zorgt foliumzuur ervoor dat je rode bloedlichaampjes aanmaakt en de groei van je baby stabiel houdt. Het zit van nature in diverse levensmiddelen, maar toch krijg je er via je normale voeding te weinig van binnen. Daarom is het belangrijk om een supplement te slikken, het liefst vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Je kunt alvast een eerste afspraak inplannen met je verloskundige. Tijdens deze afspraak, die waarschijnlijk over een week of 2 gepland zal worden, zal de verloskundige jou en je partner veel vragen stellen. Zo leert ze jullie alvast kennen en kan ze vaststellen of er een kans is op afwijkingen of genetische ziektes. Daarnaast stelt ze vast of er risicofactoren zijn tijdens de zwangerschap of bevalling. Weet je niet zeker wat er wel en niet in je familie voorkomt, vraag het dan even na bij je ouders of andere familieleden.
Ben je benieuwd hoe jouw kindje zich gedurende jouw zwangerschap ontwikkelt? Lees snel meer over de 7e week van je zwangerschap.